Copyright 2024 - Balletje van Loes

De beste bal van Europa
JOHANNES VAN DAM

Het Koffiekeldertje heet het nu, met de notitie dat je hier bij Loesje bent en dat er superbroodjes zijn. Hier zat ooit Cave Frederick en het heeft, toen het stadhuis nog voor de deur zou komen (het werd de bank), Stadhuis koffiekelder of zoiets geheten.
Frederiksplein 4, 1017 XM Amsterdam Ma. t/m vr. v/a 9 uur 9+

Je moet vijf stappen naar beneden, voor je in de knusse ruimte komt, geheel afgezet met Oranjehuis-memorabilia. Je zit op bankjes langs de muur of op lage krukken. Loes zelf staat achter haar toog, in haar keukentje, en reddert dat het een lieve lust is. Haar eerst wat zenuwachtige hondje Neel (zet uw pet af voor u binnenkomt, daar reageert Neel op, al kun je er soms geen peil op trekken) zal al snel proberen je eten van je bord te kijken.

Lees eerst het kleurige menu annex fax-formulier: 'Voor je natje en je droogje moet je bij Loes wezen' en 'Geen filialen!!!' Daar staat ook 'het volgende wordt niet bezorgd', en dan volgt alles. Bij de dranken staat: 'overige dranken: hangt van mijn humeur af'. En: 'Broodje keldertje wegens personeelsgebrek permanent niet leverbaar.'

Er zijn huisregels: 'Op oude restjes tijdelijk 15% korting behalve oude kaas.' Of: 'U wordt verzocht niet te spreken over wateroverlast, boten, de snelheid van de ober.' En ten slotte: 'Bestellen per fax kan: Kruis uw gewenste bestelling aan. Als de fax niet reageert, dan brengt u de bestelling maar langs.' U ziet het, Amsterdamse humor, en dat is, met de zeer persoonlijke benadering, hoe melig sommigen het misschien vinden, een verademing als je routineuze nietszeggendheid gewend bent.

En eigenlijk geldt hetzelfde voor het eten: gewone broodjes, maar ook 'likkepot' (een soort paté), osseworst 'van verse os', broodje gezond 'nou ja gezond...' etc.

Ik bestel eerst de gehaktbal, aangekondigd als 'het lekkerste broodje met de allerbeste bal van heel Europa'. Maar ik ben wat laat in de middag en de ballen zijn op. Ik kom er speciaal de volgende morgen vlak na negenen voor terug, als er al twee zwijgzame mannen in overals hun meegebracht boterhammen oppeuzelen bij Loes' koffie. Ze heeft de avond tevoren nog even tachtig ballen gemaakt en gebraden. En inderdaad; deze bal (fl. 4,50 met brood) is voor mij voorlopig de top: vlezig, sappig, smakelijk, met een uitje en wat peterselie, een bal om vaak op terug te komen. En maken ze ergens buiten Europa beter? Ik dacht het niet! Loes vertelt dat ze vrijdags (als er ook haring is) wel echte Jordaanse garnalenballen maakt, dus van gehakt met daardoor (zelfgepelde!) garnalen, waar ik laatst over berichtte.

Het broodje warm vlees ('snel opeten') dat ik in eerste instantie bestelde, werd een broodje sudderlap (ca. fl. 6, 'prijs op aanvraag'), zeer mals en smakelijk, een behoorlijke lap met veel aanhangende volle jus.

De eisalade op een vers stokbroodje (fl. 4, 'met ei') is zeer adequaat en het broodje halfom zeer goed gevuld (fl. 5).

Winkeliers uit de omgeving komen hier met hun eigen borden waarop Loes een uitsmijter (vanaf fl. 7,50), bijvoorbeeld met spek en kaas, op legt, en dan bakt ze door tot het spek echt knapperig is en de kelder blauw staat.

Dit is nu eens een adres waar je thuis bent, weg van huis. Waar een goede bekende je ontbijt of lunch verzorgt voor een vriendenprijsje met een vriendelijk woord en een kwinkslag. Waar je even de boze buitenwereld van je af kunt laten glijden, terwijl je de perikelen van Loes met Neel meemaakt of de krant leest.

Het is er piepklein, u komt er dus niet met z'n allen in en bovendien doet Loes alles helemaal in haar uppie, dus eigenlijk is dit een volstrekt overbodig stukje dat nergens toe dient. Maar Loes mag best eens een aai over haar bol krijgen, waarbij we de hoop uitspreken dat ze het nog maar lang en volstrekt ongewijzigd mag volhouden. Zeker met die fantastische gehaktbal. Warm er nog maar een voor me op!

f t g